Παρασκευή

ΚΟΚΚΊΩΜΑ ΟΜΦΑΛΟΎ

Τι είναι το κοκκίωμα ομφαλού και πως θεραπεύεται;   
     
Είναι  για μια μαλακή μάζα, ροζ χρώματος και υγρή στη υφή της , μεγέθους περίπου 0,5 με 1 εκ. που προβάλει μέσα από τον ομφαλό του μωρού. Είναι συχνή, μάλιστα παρουσιάζεται στο 1 προς 20 νεογνά
Η αιτία δημιουργίας της μάζας στον ομφαλό είναι η υγρασία που παραμένει στην περιοχή και ευνοεί την τοπική ανάπτυξη μικροβίων και την μόλυνση .Τις περισσότερες φορές το παρατηρούν οι γονείς, αφού έχει «πέσει» το ομφαλικό κολόβωμα. Συνήθως, σαν «κακάδι» που δημιουργήθηκε  στην θέση του.
Ειναι σημαντικό  να συνεχίσουμε να καθαρίζουμε τακτικά την περιοχή με καθαρό οινόπνευμα και να αφήσουμε να στεγνώνει καλά πριν βάλουμε την πάνα (η οπαία πρέπει να αφήσει την περιοχή ακάλυπτη).
 Σε κάποιες όμως περιπτώσεις η ελλιπής επούλωση, ή και η τοπική ανάπτυξη μικροοργανισμών, ευνοούν τη δημιουργία του κοκκιώματος.
Η θεραπεία
Ο τακτικός καθαρισμός με καθαρό οινόπνευμα, πολλές φορές αρκεί για να υποχωρήσει, ειδικά όταν το προλάβουμε στην αρχή της δημιουργίας του.
Αν η βλάβη δεν υποχωρεί ,πρέπει να εκτιμηθεί από παιδίατρο.
Ο παιδίατρος  θα καυτηριάσει ανώδυνα το κολόβωμα, περίπου μια με δύο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας . Παράλληλα, πρέπει να συνεχίσουμε  την περιποίηση της περιοχής 3-4 φορές την μέρα, με καθαρό οινόπνευμα 

Τρίτη

Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών

7 αλήθειες που χρειάζεται να γνωρίζω για τη χρήση των αντιβιοτικών
 1. Αρνητική πρωτιά!
 Στη χώρα μας έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντιβιοτικών διεθνώς! Αποτέλεσμα αυτής της πρωτιάς είναι να έχουμε και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων, στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά, ενώ υπάρχουν επίσημες πληροφορίες ότι δεν θα υπάρξει παραγωγή νέων αντιβιοτικών δραστικών στα ανθεκτικά μικρόβια που φτιάξαμε με την υπερκατανάλωσή τους. 2. Μια νέα απειλή!
Πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, πολλές μικροβιακές λοιμώξεις ήταν θανατηφόρες. Σήμερα εμφανίζεται μια καινούργια απειλή. Πολλές λοιμώξεις, οι οποίες θεραπεύονταν στο παρελθόν με αντιβιοτικά, ξαναγίνονται δυστυχώς θανατηφόρες, γιατί τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στα μικρόβια που τις προκαλούν.
 3. Όχι αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων!
 Αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες,ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και διάρροιες οφείλονται, τις περισσότερες φορές (>85%) σε ιούς και θεραπεύονται από μόνες τους σε τρεις ή περισσότερες ημέρες.
4. Βήχας, πονόλαιμος, συνάχι, ίωση είναι, θα περάσει!
Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται αντιβιοτικά για λοιμώξεις από ιούς. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τα αντιβιοτικά θα απαλλαγούμε νωρίτερα από τα συμπτώματα της ίωσης ή ότι θα γίνουμε πιο γρήγορα καλά, γιατί μας το είπαν κάποιοι άλλοι.
 5. Ακολουθούμε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού μας.
 Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Δεν επιμένουμε στο γιατρό ή στο φαρμακοποιό να μας δώσει αντιβιοτικό. Μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος να καθορίσει το είδος του αντιβιοτικού, τη δόση, τον τρόπο χορήγησης και για πόσο χρόνο θα τα πάρουμε. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ από μόνοι μας αντιβιοτικά που τα είχαμε στο σπίτι μας.
 6. Δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων.
Η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα παιδιά και στους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα να φτιάχνουμε μικρόβια, στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Έτσι αν στο μέλλον χρειαστούμε τα αντιβιοτικά για να σκοτώσουν αληθινά μικρόβια δεν θα είναι πια αποτελεσματικά.
7. Προσοχή!
Ο ασθενής που έλαβε αντιβιοτικά και απέκτησε ανθεκτικά μικρόβια, θα τα διασπείρει στους συγγενείς του και σε άλλους συνανθρώπους του. Αν όμως σταματήσουμε την άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών,τότε προοδευτικά τα μικρόβια θα ξαναγίνουν ευαίσθητα στα αντιβιοτικά και επομένως χρήσιμα ξανά. Λοιπόν: Ας χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητα! Απευθύνσου στον γιατρό σου, μην αγοράζεις αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή!

Πέμπτη

παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Δεκαπλασιασμός της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε 4 δεκαετίες Ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων (ηλικίας 5 έως 19 ετών) παγκοσμίως έχει δεκαπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Imperial College London και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχίσουν, περισσότερα παιδιά και έφηβοι θα είναι παχύσαρκα παρά μέτρια μέχρι το 2022. Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις χώρες να υλοποιήσουν τις προσπάθειες που απευθύνονται στα περιβάλλοντα που σήμερα αυξάνουν τις πιθανότητες παιδικής παχυσαρκίας. Οι χώρες θα πρέπει να στοχεύσουν ιδιαίτερα στο να μειώσουν την κατανάλωση φθηνών, εξαιρετικά-επεξεργασμένων, πυκνών θερμίδων, φτωχών σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων. Θα πρέπει επίσης να μειώσουν το χρόνο που τα παιδιά δαπανούν σε δραστηριότητες με βάση την οθόνη και σε καθιστικές δραστηριότητες αναψυχής με το να προωθούν μεγαλύτερη συμμετοχή σε σωματική δραστηριότητα μέσω δραστήριας αναψυχής και αθλημάτων.”


Γρίπη και εποχική γρίπη


Γ. ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι). 2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω 3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:  Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες  Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές  Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).  Μεταμόσχευση οργάνων  Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)  Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα  Χρόνια νεφροπάθεια 4. Νευρομυϊκά νοσήματα 5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης. 6. Λεχωίδες 7. Θηλάζουσες 8. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2 9. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια 10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών 11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο). 12. Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

  Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP) είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο κηδεμόνας ενός παιδιού είτε δημιουργεί ψεύτικα συμπτώματα εί...