Πέμπτη

Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

 



Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο κηδεμόνας ενός παιδιού είτε δημιουργεί ψεύτικα συμπτώματα είτε προκαλεί αληθινά συμπτώματα για να φαίνεται ότι το παιδί είναι τραυματισμένο ή άρρωστο.

Το θύμα είναι   ένα άτομο υπό τη φροντίδα του πάσχοντα κακοποιού , όπως ένα παιδί, έναν ηλικιωμένο ή ένα άτομο που έχει αναπηρία. Επειδή τα ευάλωτα άτομα είναι θύματα, το σύνδρομο Munchausen by proxy είναι μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή κακοποίησης ηλικιωμένων.

Ο φροντιστής με Munchausen by proxy (MSBP)  μπορεί:

·         Να λέει Ψέματα για τα συμπτώματα του παιδιού.

·         Να Αλλάξει  τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να κάνει ένα παιδί να φαίνεται άρρωστο.

·         Να προκαλεί σωματική βλάβη  στο παιδί για να προκαλέσει συμπτώματα.

·         Να προκαλεί νόσο ή σοβαρά τραύματα ή ακόμα και θάνατο εξαιτίας των πράξεων του

Τα θύματα τις περισσότερες φορές είναι μικρά παιδιά..

Τα παιδιά που είναι θύματα MSBP μπορεί να έχουν δια βίου σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα και μπορεί να έχουν σύνδρομο Munchausen ως ενήλικες, είναι μια ψυχική διαταραχή που προκαλεί ένα άτομο με βαθιά ριζωμένη την ανάγκη για προσοχή σε ψεύτικη ασθένεια ή τραυματισμό ή να αναφέρει ψευδώς τα δικά του συμπτώματα.

Τι προκαλεί το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)  ;

Δεν είναι γνωστή η αίτια, αλλά μπορεί να συνδέεται με προβλήματα κατά την παιδική ηλικία του θύτη. Οι κακοποιοί συχνά νιώθουν ότι η ζωή τους είναι εκτός ελέγχου. Συχνά έχουν κακή αυτοεκτίμηση και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το στρες ή το άγχος.

Η προσοχή που λαμβάνουν οι φροντιστές από το να έχουν ένα άρρωστο παιδί μπορεί να ενθαρρύνει τη συμπεριφορά τους.

Οι φροντιστές μπορεί να τραβούν την προσοχή όχι μόνο από γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και από άλλους στην κοινότητά τους. Για παράδειγμα, οι γείτονες και οι φίλοι μπορεί να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την οικογένεια με πολλούς τρόπους

Πώς ενεργεί κάποιος με σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)  ;

  Ένα άτομο με MSBP συχνά:

·          Έχει ιατρικές δεξιότητες ή εμπειρία.

·         Φαίνεται αφοσιωμένος στο παιδί του.

·         Αναζητά τη συμπάθεια και την προσοχή.

·         Προσπαθεί να γίνει  φιλικός με το ιατρικό προσωπικό κατά την διάρκεια νοσηλείας .

·         βοηθούν άλλους γονείς που έχουν άρρωστα παιδιά, αποκτώντας πρόσβαση σε χώρους του νοσοκομείου όπου δεν επιτρέπεται

·         Κάνει χρήσης ένδικων μέτρων σε βάρος του ιατρικού προσωπικού για παράβαση καθήκοντος ή κάτι ανάλογο

·         νιώθει δυνατός και ότι έχει τον έλεγχο.

·         Δεν βλέπει τη συμπεριφορά του ως επιβλαβή.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι ένα άτομο μπορεί να έχει σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP) ;

 Ο έλεγχος των ιατρικών αρχείων ενός παιδιού για προηγούμενες εξετάσεις, θεραπείες και παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να βοηθήσει έναν γιατρό ή  νοσηλευτή  να ανακαλύψει εάν ένα πρόβλημα υγείας είναι πραγματικό.

Οι γιατροί ή οι νοσηλευτές μπορεί να υποψιαστούν ότι υπάρχει πρόβλημα όταν:

·         Ένα παιδί έχει μια επαναλαμβανόμενη ή ασυνήθιστη ασθένεια και δεν μπορεί να βρεθεί λόγος.

·         Το παιδί δεν βελτιώνεται, ακόμη και με θεραπείες που θα έπρεπε να βοηθήσουν.

·         Τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν ο φροντιστής είναι  ή ήταν πρόσφατα μαζί με το παιδί. Αλλά τα συμπτώματα βελτιώνονται ή υποχωρούν όταν ο φροντιστής δεν είναι εκεί ή παρακολουθείται στενά.

·         Ο άλλος γονέας (συνήθως ο πατέρας)  είναι, συνήθως, απών ή συναισθηματικά απόμακρος δεν συμμετέχει στη θεραπεία του παιδιού, παρόλο που η κατάσταση του παιδιού μπορεί να είναι σοβαρή.

·         Ένας φροντιστής αλλάζει ξαφνικά γιατρό και λέει ψέματα για προηγούμενες εξετάσεις και θεραπεία.

·         Τα φυσιολογικά αποτελέσματα των εξετάσεων δεν καθησυχάζουν τον φροντιστή. Και μπορεί να είναι παράξενα ήρεμος ή χαρούμενος όταν η κατάσταση του παιδιού χειροτερεύει.

·         Ο φροντιστής φαίνεται (ή βιντεοσκοπείται ή καταγράφεται) να βλάπτει το παιδί ή να προκαλεί συμπτώματα.

·         Ένα άλλο παιδί στην οικογένεια είχε περίπλοκο ιατρικό ιστορικό, ανεξήγητη ασθένεια ή θάνατο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Οι υπηρεσίες προστασίας των παιδιών, οι αρχές επιβολής του νόμου και οι γιατροί εμπλέκονται στη διαχείριση  του συνδρόμου Munchausen by proxy (MSBP)   .

Οι φροντιστές που έχουν αυτή την πάθηση χρειάζονται μακροχρόνια συμβουλευτική. Μπορεί να αντισταθούν στη θεραπεία ή να αρνηθούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται μόνο όταν ο φροντιστής έχει άλλο πρόβλημα υγείας, όπως αγχώδη διαταραχή, μαζί με MSBP.

Ακόμη και μετά τη θεραπεία, οι φροντιστές μπορεί να επαναλάβουν τη συμπεριφορά τους. Έτσι, οι γιατροί, οι σύμβουλοι και τα μέλη της οικογένειας πρέπει να παρακολουθούν στενά πώς αλληλεπιδρά ο φροντιστής με τα παιδιά του.

Για τα θύματα, το πρώτο βήμα είναι η προστασία του παιδιού και η ιατρική παρακολούθηση . Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα του παιδιού σταματούν αφού το παιδί είναι μακριά από τον φροντιστή. Μερικά παιδιά χρειάζονται συμβουλευτική ή ψυχολογική υποστήριξη  , ή και  άλλη βοήθεια.


Ο Θηλασμός του βρέφους με Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση


 

Όταν υπάρχει Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση(ΓΟΠ) σε βρέφος που θηλάζει , τότε ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει στη μητέρα να αφαιρέσει ορισμένες τροφές από το διαιτολόγιό της επειδή η δυσανεξία  σε ορισμένες τροφές είναι μία από τις πιθανές αιτίες των προβλημάτων της παλινδρόμησης. Ορισμένες φορές, με την αφαίρεση κάποιων  τροφών παρουσιάζεται βελτίωση, αλλά σε κάποιες  περιπτώσεις δεν υπάρχει καμιά βελτίωση

Η θεραπεία της  ΓΟΠ στοχεύει στην ανακούφιση του μωρού, μειώνοντας την εμφάνιση των επεισοδίων. Ο παιδίατρος  μπορεί να σας δώσει κάποιες ιδέες για να δοκιμάσετε. Μετά είναι στο χέρι σας να παρατηρήσετε το μωρό σας και να αποφασίσετε ποιες από αυτές τις ιδέες είναι λειτουργικές για εσάς.

 

Οδηγίες για την πρόληψη και ανακούφιση των συμπτωμάτων από την Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) που παρατηρούνται φυσιολογικά σε πολλά υγιή βρέφη.

·         όρθια θέση του νεογνού κατά τον θηλασμό

·         Αν το μωρό κοιμάται στο πλάι, το βάζουμε ξαπλωμένο στην αριστερή πλευρά.

·         όρθια στάση σώματος για 20-30 λεπτά μετά την σίτιση

·         Θηλασμός σε κίνηση (sling) ,Το βρέφος χρειάζεται να προσκολλάται πολύ καλά και να μην καταπίνει αέρα.

·         μικρά και συχνά γεύματα

·         αποφυγή υπερσίτισης

·         Βάζουμε το μωρό να ρευτεί  συχνά και αποφεύγουμε να το κουνάμε  χωρίς λόγο

·         Αποφεύγουμε την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου! Το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στην εμφάνιση της ΓΟΠ.

·         αποφυγή κατανάλωσης ορισμένων τροφών από την μητέρα όπως (λιπαρές και πικάντικες τροφές, αλκοόλ, καφεΐνη και όξινα φρούτα

·         Αποφεύγουμε την πίεση στην κοιλιά του παιδιού. Φοράμε χαλαρά παντελόνια, δεν σφίγγουμε την πάνα, προσέχουμε να μην πιέζουμε τα πόδια προς την κοιλιά κατά την αλλαγή της πάνας

Παρόλα αυτά κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στα διάφορα μέτρα που λαμβάνουμε. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε επικοινωνία με τον παιδίατρό σας και  Σε περίπτωση  σοβαρής παλινδρόμησης ο παιδίατρος  χορηγεί φαρμακευτική αγωγή

Περιορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το Lactobacillus reuteri DSM 17938 που χορηγείται ως σταγόνες καθημερινά μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επεισοδίων παλινδρόμησης και μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά επεισόδια

 


Οι προτεινόμενες  στάσεις θηλασμού για ανακούφιση των συμπτωμάτων της Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι

·         Η προσαρμογή των στάσεων  στην ανάγκη του μωρού να είναι το κεφάλι του πιο ψηλά από τα πόδια του.

·         Στην κλασική στάση, η μητέρα θα γύρει λίγο πιο πίσω, ώστε το στήθος της να κοιτάει προς τα πάνω και ο λαιμός του μωρού να είναι λίγο πιο ψηλά από τη θηλή.

·         Για ξαπλωτή στάση θηλασμού, θα είναι μισοξαπλωμένη και όχι τελείως ανάσκελα και το μωρό από πάνω κοιλιά με κοιλιά.

·         Αν θηλάζει ξαπλωτή στο πλάι και το μωρό αντικριστά, τότε μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του μωρού βάζοντας το μπράτσο  από κάτω.

·         Ο θηλασμός σε όρθια στάση, ενώ κάνουμε βόλτα, φαίνεται να ανακουφίζει αρκετά. Σ’ αυτό θα βοηθούσε πολύ κι ένας μάρσιππος.

Μόνη της η κάθε μητέρα μπορεί να βρει πολλές στάσεις που θα βολέψουν αυτή και το μωρό της.

Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

  Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP) είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο κηδεμόνας ενός παιδιού είτε δημιουργεί ψεύτικα συμπτώματα εί...