Πέμπτη

Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

 



Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο κηδεμόνας ενός παιδιού είτε δημιουργεί ψεύτικα συμπτώματα είτε προκαλεί αληθινά συμπτώματα για να φαίνεται ότι το παιδί είναι τραυματισμένο ή άρρωστο.

Το θύμα είναι   ένα άτομο υπό τη φροντίδα του πάσχοντα κακοποιού , όπως ένα παιδί, έναν ηλικιωμένο ή ένα άτομο που έχει αναπηρία. Επειδή τα ευάλωτα άτομα είναι θύματα, το σύνδρομο Munchausen by proxy είναι μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή κακοποίησης ηλικιωμένων.

Ο φροντιστής με Munchausen by proxy (MSBP)  μπορεί:

·         Να λέει Ψέματα για τα συμπτώματα του παιδιού.

·         Να Αλλάξει  τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να κάνει ένα παιδί να φαίνεται άρρωστο.

·         Να προκαλεί σωματική βλάβη  στο παιδί για να προκαλέσει συμπτώματα.

·         Να προκαλεί νόσο ή σοβαρά τραύματα ή ακόμα και θάνατο εξαιτίας των πράξεων του

Τα θύματα τις περισσότερες φορές είναι μικρά παιδιά..

Τα παιδιά που είναι θύματα MSBP μπορεί να έχουν δια βίου σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα και μπορεί να έχουν σύνδρομο Munchausen ως ενήλικες, είναι μια ψυχική διαταραχή που προκαλεί ένα άτομο με βαθιά ριζωμένη την ανάγκη για προσοχή σε ψεύτικη ασθένεια ή τραυματισμό ή να αναφέρει ψευδώς τα δικά του συμπτώματα.

Τι προκαλεί το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)  ;

Δεν είναι γνωστή η αίτια, αλλά μπορεί να συνδέεται με προβλήματα κατά την παιδική ηλικία του θύτη. Οι κακοποιοί συχνά νιώθουν ότι η ζωή τους είναι εκτός ελέγχου. Συχνά έχουν κακή αυτοεκτίμηση και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το στρες ή το άγχος.

Η προσοχή που λαμβάνουν οι φροντιστές από το να έχουν ένα άρρωστο παιδί μπορεί να ενθαρρύνει τη συμπεριφορά τους.

Οι φροντιστές μπορεί να τραβούν την προσοχή όχι μόνο από γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και από άλλους στην κοινότητά τους. Για παράδειγμα, οι γείτονες και οι φίλοι μπορεί να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την οικογένεια με πολλούς τρόπους

Πώς ενεργεί κάποιος με σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)  ;

  Ένα άτομο με MSBP συχνά:

·          Έχει ιατρικές δεξιότητες ή εμπειρία.

·         Φαίνεται αφοσιωμένος στο παιδί του.

·         Αναζητά τη συμπάθεια και την προσοχή.

·         Προσπαθεί να γίνει  φιλικός με το ιατρικό προσωπικό κατά την διάρκεια νοσηλείας .

·         βοηθούν άλλους γονείς που έχουν άρρωστα παιδιά, αποκτώντας πρόσβαση σε χώρους του νοσοκομείου όπου δεν επιτρέπεται

·         Κάνει χρήσης ένδικων μέτρων σε βάρος του ιατρικού προσωπικού για παράβαση καθήκοντος ή κάτι ανάλογο

·         νιώθει δυνατός και ότι έχει τον έλεγχο.

·         Δεν βλέπει τη συμπεριφορά του ως επιβλαβή.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι ένα άτομο μπορεί να έχει σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP) ;

 Ο έλεγχος των ιατρικών αρχείων ενός παιδιού για προηγούμενες εξετάσεις, θεραπείες και παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να βοηθήσει έναν γιατρό ή  νοσηλευτή  να ανακαλύψει εάν ένα πρόβλημα υγείας είναι πραγματικό.

Οι γιατροί ή οι νοσηλευτές μπορεί να υποψιαστούν ότι υπάρχει πρόβλημα όταν:

·         Ένα παιδί έχει μια επαναλαμβανόμενη ή ασυνήθιστη ασθένεια και δεν μπορεί να βρεθεί λόγος.

·         Το παιδί δεν βελτιώνεται, ακόμη και με θεραπείες που θα έπρεπε να βοηθήσουν.

·         Τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν ο φροντιστής είναι  ή ήταν πρόσφατα μαζί με το παιδί. Αλλά τα συμπτώματα βελτιώνονται ή υποχωρούν όταν ο φροντιστής δεν είναι εκεί ή παρακολουθείται στενά.

·         Ο άλλος γονέας (συνήθως ο πατέρας)  είναι, συνήθως, απών ή συναισθηματικά απόμακρος δεν συμμετέχει στη θεραπεία του παιδιού, παρόλο που η κατάσταση του παιδιού μπορεί να είναι σοβαρή.

·         Ένας φροντιστής αλλάζει ξαφνικά γιατρό και λέει ψέματα για προηγούμενες εξετάσεις και θεραπεία.

·         Τα φυσιολογικά αποτελέσματα των εξετάσεων δεν καθησυχάζουν τον φροντιστή. Και μπορεί να είναι παράξενα ήρεμος ή χαρούμενος όταν η κατάσταση του παιδιού χειροτερεύει.

·         Ο φροντιστής φαίνεται (ή βιντεοσκοπείται ή καταγράφεται) να βλάπτει το παιδί ή να προκαλεί συμπτώματα.

·         Ένα άλλο παιδί στην οικογένεια είχε περίπλοκο ιατρικό ιστορικό, ανεξήγητη ασθένεια ή θάνατο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Οι υπηρεσίες προστασίας των παιδιών, οι αρχές επιβολής του νόμου και οι γιατροί εμπλέκονται στη διαχείριση  του συνδρόμου Munchausen by proxy (MSBP)   .

Οι φροντιστές που έχουν αυτή την πάθηση χρειάζονται μακροχρόνια συμβουλευτική. Μπορεί να αντισταθούν στη θεραπεία ή να αρνηθούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται μόνο όταν ο φροντιστής έχει άλλο πρόβλημα υγείας, όπως αγχώδη διαταραχή, μαζί με MSBP.

Ακόμη και μετά τη θεραπεία, οι φροντιστές μπορεί να επαναλάβουν τη συμπεριφορά τους. Έτσι, οι γιατροί, οι σύμβουλοι και τα μέλη της οικογένειας πρέπει να παρακολουθούν στενά πώς αλληλεπιδρά ο φροντιστής με τα παιδιά του.

Για τα θύματα, το πρώτο βήμα είναι η προστασία του παιδιού και η ιατρική παρακολούθηση . Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα του παιδιού σταματούν αφού το παιδί είναι μακριά από τον φροντιστή. Μερικά παιδιά χρειάζονται συμβουλευτική ή ψυχολογική υποστήριξη  , ή και  άλλη βοήθεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

  Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP) είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο κηδεμόνας ενός παιδιού είτε δημιουργεί ψεύτικα συμπτώματα εί...