Παρασκευή

Δυσανεξία στη λακτόζη


 Δυσανεξία στη λακτόζη είναι η μη πλήρης πέψη της λακτόζης, που υπάρχει στο γάλα, λόγω έλλειψης του ένζυμου λακτάση, που παράγεται στο εντέρου

Η λακτάση προκαλεί την διάσπαση της λακτόζης σε γλυκόζη και γαλακτόζη, δηλαδή σε σάκχαρα εύκολα απορροφήσιμα. Η λακτόζη που δεν διασπάται σε απλά σάκχαρα, δεν απορροφάται από το λεπτό έντερο και περνά στο παχύ έντερο.

Με αποτέλεσμα να προκαλεί ζυμώσεις  και παραγωγή αερίων, που προκαλούν διάταση του εντέρου, η οποία προκαλεί κοιλιακό άλγος και αέρια στο παιδί. και ενδεχομένως, την πρόκληση διαρροιών.

Η δυσανεξία στη λακτόζη ονομάζεται πρωτοπαθής, όταν είναι κληρονομούμενη και δευτεροπαθής, όταν είναι επιπλοκή άλλων νοσημάτων.

Πρωτοπαθής δυσανεξία στη λακτόζη

είναι πολύ σπάνια και δεν θα αναφερθούμε σε αυτήν

·         Δευτεροπαθής δυσανεξία στη λακτόζη

Η δευτεροπαθής δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται σε παροδική καταστροφή των κυττάρων του εντέρου, στην οποία βρίσκεται η λακτάση και προκαλείται από διάφορα αίτια, όπως: 

-          οξεία γαστρεντερίτιδα (κυρίως από τον ιό Rota),

-           κοιλιοκάκη, εντεροπάθεια 

-          αλλεργία στο γάλα της αγελάδας,

-          ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ),

-          χειρουργική επέμβαση στο έντερο,

-          σοβαρή υποθρεψία.

Τα συμπτώματα της δευτεροπαθούς δυσανεξίας στη λακτόζη είναι το 

-          κοιλιακό άλγος,

-          ο μετεωρισμός κοιλίας (φούσκωμα),

-          το γουργούρισμα στην κοιλιά και

-          οι διαρροϊκές κενώσεις.

Η παραγωγή της λακτάσης επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, σε διάστημα που κυμαίνεται από μερικές μέρες έως δύο μήνες στην περίπτωση της οξείας γαστρεντερίτιδας, ενώ στις άλλες περιπτώσεις, εξαρτάται από τη βαρύτητα και τη χρονιότητα της κυρίας νόσου.

·         Δευτεροπαθής δυσανεξία στη λακτόζη σε βρέφη και νήπια

Είναι παροδική στην περίπτωση που προκλήθηκε σε βρέφος ή νήπιο ως επιπλοκή οξείας γαστρεντερίτιδας, και αρκεί η μείωση ή η πλήρης αφαίρεση της λακτόζης από την διατροφή του, για διάστημα που κυμαίνεται από μερικές μέρες έως 4 εβδομάδες . Για το σκοπό αυτό υπάρχουν ειδικά γάλατα και κρέμες χωρίς λακτόζη.

Το είδος της δίαιτας και το διάστημα εφαρμογής της καθορίζεται από τον παιδίατρο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη βαρύτητα της νόσου

Στην περίπτωση που η δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται σε άλλη αίτια , όπως κοιλιοκάκη, η αλλεργία στο γάλα αγελάδας κ.ά., είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση της αρχικής πάθησης, για να αποκατασταθεί η βλάβη του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου. Η διαδικασία αυτή απαιτεί μερικές εβδομάδες ή και μήνες. Ο παιδίατρος θα σας συστήσει , ειδικά προϊόντα, που διατίθενται στα φαρμακεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

  Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP) είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο κηδεμόνας ενός παιδιού είτε δημιουργεί ψεύτικα συμπτώματα εί...