Παρασκευή

Παροδική υμενίτιδα

 



Η παροδική υμενίτιδα του ισχίου αποτελεί συνηθισμένη αιτία αιφνίδιας χωλότητας στα παιδιά, το παιδί κουτσαίνει ή δεν μπορεί να περπατήσει καθόλου.

 Είναι αποτέλεσμα φλεγμονής η και συλλογής υγρού στην άρθρωση του ισχίου, συχνά μετά από απλό κρυολόγημα.

 Εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια και αφορά κυρίως παιδιά 2-12 ετών. Η εμφάνιση σε βρέφη ή σε πολύ μεγαλύτερα παιδιά, αν και είναι δυνατή, είναι σπανιότερη.

Είναι μη ειδική και αυτοϊώμενη φλεγμονή η οποία μπορεί να σχετίζεται με ιογενή λοίμωξη, όπως η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα και οι λοιμώξεις των ανώτερων αναπνευστικών οδών ή να οφείλεται σε τραυματισμούς μικρής έντασης.

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από οξεία ή προοδευτική εμφάνιση πόνου στην περιοχή του ισχίου, ο οποίος αντανακλά προς τη βουβωνική περιοχή και την πρόσθια-έσω επιφάνεια του μηρού έως το γόνατο. Η πάθηση μάλιστα είναι δυνατόν να διαφύγει και να θεωρηθεί πρόβλημα που προέρχεται από το γόνατο.

 Η κινητικότητα της άρθρωσης και κυρίως η έσω στροφή του ισχίου σε κάμψη είναι περιορισμένη, ενώ διαπιστώνεται επίσης περιορισμός της απαγωγής και της έκτασης του ισχίου..

Η χωλότητα αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα και κυμαίνεται από απλή δυσκολία στη βάδιση μέχρι πλήρη αδυναμία να δώσει βάρος το παιδί στο πόδι του.

Η πάθηση αυτοϊάται έτσι ώστε σε 1 έως 3 εβδομάδες μετά την προσβολή δεν υπάρχουν καθόλου  συμπτώματα.

Σε ποιες περιπτώσεις ανησυχούμε;
Γενικά κάθε παιδί που αρχίζει ξαφνικά να κουτσαίνει πρέπει να το δει ο παιδίατρος ειδικότερα όμως αν;

1. Ο πόνος συνοδεύεται από πυρετό
2. Ξυπνάει μέσα στη νύχτα και κλαίει από πόνο
3. Ο πόνος είναι πολύ έντονος και το παιδί δεν ησυχάζει καθόλου
4. Παρατηρείται και πρήξιμο στο σημείο του πόνου ή σε κάποια άρθρωση.
5. Αν το μικρό δεν περπατάει και αρνείται να τεντώσει ή να ανοίξει τα πόδια του για την αλλαγή της πάνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

  Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP) είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο κηδεμόνας ενός παιδιού είτε δημιουργεί ψεύτικα συμπτώματα εί...