Τρίτη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ COVID-19


 

Η COVID-19 λοίμωξη κατηγοριοποιείται σε:

Α) Ασυμπτωματική

Β) Με ήπια συμπτωματολογία λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού: πυρετός, βήχας, ρινίτιδα, πονόλαιμος, μυαλγίες, κόπωση. Ο πυρετός μπορεί να απουσιάζει, ενώ κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από γαστρεντερικό (ναυτία, εμέτους, διάρροια).

 Γ) Μέτριας βαρύτητας ή σοβαρή νόσος: υψηλός πυρετός, παραγωγικός βήχας, βρογχόσπασμος,  μειωμένη σίτιση, έντονη καταβολή, δύσπνοια, υποξαιμία, γογγυσμός ταχύπνοια     Ορισμός ταχύπνοιας ανά ηλικία

▪ >1 έτους → RR > 50/min

▪ 1-2 ετών → RR > 40/min

▪ 3-4 ετών → RR > 35/min

▪ 4-9 ετών → RR > 30/min

▪ > 10 ετών → RR >20/min

Παιδιά υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν (ελλιπή τα δεδομένα στα παιδιά):

1. παιδιά με χρόνια πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία)

 2. παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια και σημαντικού βαθμού αιμοδυναμική επιβάρυνση

3. ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή όπως

         • ογκολογικοί ασθενείς υπό χημειοθεραπεία,

         • παιδιά μετά από ΜΜΟ ή μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων,

         • παιδιά με SCID ή HIV λοίμωξη και χαμηλά CD4 (ανάλογα με ηλικία ασθενή).

4. βρέφη  <12 μηνών (σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ομοφωνία και πιθανολογείται ότι τα αυξημένα ποσοστά νοσηλείας δεν σχετίζονται απαραίτητα με βαρύτερη κλινική εικόνα).

 5. παιδιά με ΣΔ τύπου 1 (σημειώνεται ότι αν και ο ΣΔ αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για τους ενήλικες αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ισχύει και για τα παιδιά).

- Παρακολουθήστε τα συμπτώματα του παιδιού σας σύμφωνα με τις οδηγίες του επαγγελματία υγείας σας ή της Αρχής Δημόσιας Υγείας.

- Να είστε σε επαγρύπνηση για επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως ταχύπνοια, δύσπνοια, σύγχυση, αδυναμία αναγνώρισης προσώπων, ρίγος λόγω πυρετού ή πυρετός που δεν πέφτει με αντιπυρετικά φάρμακα (π.χ. ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη) για πάνω από 12 ώρες.

- ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΝΑ  πάτε στο νοσοκομείο

Αν πάτε στο νοσοκομείο με ιδιόκτητο όχημα, καλέστε εκ των προτέρων το νοσοκομείο και ενημερώστε τους ότι το παιδί σας έχει COVID-19.  

Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά - Πλύνετε τα χέρια σας και τα χέρια του παιδιού σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά από οποιοδήποτε είδος επαφής με το παιδί (π.χ. άλλαγμα πάνας) και αφού βγάλετε τα γάντια

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

  Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP) είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο κηδεμόνας ενός παιδιού είτε δημιουργεί ψεύτικα συμπτώματα εί...