Τρίτη

UVA - UVB KAI SPF ΑΝΤΗΛΙΑΚΉ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ




UVA - UVB KAI SPF ΑΝΤΗΛΙΑΚΉ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ
Όταν εκτεθούμε στον ήλιο, πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν δύο τύποι επιβλαβούς υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας: UVA και UVB.
Οι ακτίνες UVA εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα μας , καταστρέφοντας το μεσαίο στρώμα (χόριο). Το χόριο περιέχει τους ελαστικούς ιστούς που διατηρούν το δέρμα μας ελαστικό.
Οι ακτίνες UVB απορροφώνται από το ανώτερο στρώμα του δέρματος (την επιδερμίδα). Αυτό προκαλεί το μαύρισμα από τον ήλιο, αλλά και τα ηλιακά εγκαύματα.
Εκτός από ηλιακό έγκαυμα, οι ακτίνες UVB μπορούν να συμβάλουν και στην φωτογήρανση, ενώ και οι δύο (UVA και UVB) μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος
Ο δείκτης SPF (από τα αρχικά των λέξεων Sun Prtection Factor) είναι μια αξιόπιστη μέτρηση της προστασίας του ανθρώπινου δέρματος από τις ακτίνες UVB
Ο δείκτης SPF είναι η σύγκριση μεταξύ δύο χρόνων:
• Του χρόνου που χρειάζεται η ακτινοβολία UVB να προκαλέσει ερύθημα σε δέρμα χωρίς αντηλιακή προστασία .
• Του χρόνου που χρειάζεται η ακτινοβολία UVB για να προκαλέσει ερύθημα σε δέρμα που προστατεύεται από αντηλιακό.
Αν το δέρμα μας θα “καιγόταν μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, με ένα αντηλιακό με SPF 15 θα σας επιτρέψει να μείνετε στον ήλιο, χωρίς να καείτε για περίπου 150 λεπτά (συντελεστής 15 φορές περισσότερο). οι αριθμοί αυτοί αποκτούν σημασία όταν το προϊόν εφαρμόζεται σε συνθήκες εργαστηρίου, γεγονός το οποίο δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα Αυτή είναι μια πρόχειρη εκτίμηση, η οποία πάντως εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ένταση του φωτός του ήλιου και της ποσότητας του αντηλιακού που εφαρμόσατε
Πάντως απαιτείται χρήση μεγάλης ποσότητας αντηλιακού κατά την επάλειψη, ώστε να επιτυγχάνεται η αναγραφόμενη προστασία και βέβαια συχνή ανανέωση του αντηλιακού όσο διαρκεί η έκθεση στον ήλιο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ¼ έως ½ της απαιτούμενης ποσότητας. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, τότε τα αντηλιακά παρέχουν ως προστασία μόνο την τετραγωνική ρίζα του SPF. Έτσι, η μισή εφαρμογή ενός αντηλιακού με SPF 30 παρέχει ουσιαστικά προστασία αντίστοιχη με ένα αντηλιακό με SPF 5,5!
Φωτοπροστατευτικά φίλτρα
Φωτοπροστατευτικά φίλτρα λέγονται οι ουσίες που περιέχονται στα αντηλιακά προϊόντα ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Διακρίνονται σε:
» Χημικά φίλτρα: Κυρίως χρησιμοποιούνται τα φίλτρα ευρέος φάσματος (UVA+UVB) που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία.
» Φυσικά φίλτρα: Δεν απορροφούν αλλά ανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία.
Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα έχουν:
• το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ασφαλή επειδή ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και δεν απορροφώνται διαδερμικά .
Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα έχουν:
• το πλεονέκτημα ότι έχουν ευρύ φάσμα φωτοπροστασίας και
• το μειονέκτημα ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, κυρίως σε πολύ ευαίσθητα δέρματα, διότι απορροφώνται διαδερμικά.
Πολλές φορές χρησιμοποιείται συνδυασμός φυσικών και χημικών φίλτρων
Η γενική σύσταση είναι να αναζητήσουμε ένα προϊόν με SPF 30 ΚΑΙ ΠΆΝΩ, ενώ σε παιδιά κάτω των 3 χρονών συστήνεται η χρήση αντηλιακών με φυσικά φίλτρα που είναι τα λιγότερο ερεθιστικά.
Τα βρέφη είναι προτιμότερο να προστατεύονται με κατάλληλη ένδυση, ωστόσο δεν υπάρχει ένδυση που να καλύπτει το σύνολο του δέρματος και ως εκ τούτου σύσταση είναι να καλύπτονται με αντηλιακό τα εκτεθειμένα μέρη.
Σε ιστορικό αλλεργικής προδιάθεσης και υπερευαισθησίας προτείνεται η αποφυγή προϊόντων με άρωμα
Το αντηλιακό να εφαρμόζεται περίπου 15 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Σαν γενική οδηγία προτείνεται για το σώμα ποσότητα ίση με ένα ποτηράκι για σφηνάκι ενώ για το πρόσωπο μισό κουταλάκι γλυκού. Θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε τις επαλείψεις συχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

  Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP) είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο κηδεμόνας ενός παιδιού είτε δημιουργεί ψεύτικα συμπτώματα εί...