Κυριακή

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ COVID19 ?



Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ COVID19 ?
Διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει το ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης του Covid19, αλλά και στην σχέση της συγκέντρωσης της βιταμίνης D στον ορό με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές και ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τα κλινικά αποτελέσματα των ασθενών που έχουν μολυνθεί με COVID19. Αλλά περαιτέρω έρευνες και μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν, σε μεγαλύτερο πληθυσμό, για την αξιολόγηση της σύστασης χορήγησης συμπληρωμάτων .
H βιταμίνη D μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων, μέσω πολλών μηχανισμών. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν την πρόκληση αμυντικών αντιδράσεων που μπορούν:
- να μειώσουν τα ποσοστά αντιγραφής του ιού και να μειώσουν τις συγκεντρώσεις προ-φλεγμονωδών κυτοκινών που προκαλούν τη φλεγμονή που βλάπτει την επένδυση των πνευμόνων, οδηγώντας σε πνευμονία.
- να εξασθενήσουν την οξεία πνευμονική βλάβη, αναστέλλοντας την δράση του ιού στην οδό ρενίνης-αγγειοτενσίνης.
- να ενεργοποιήσουν τοπικά τον πνευμονικό ιστό, ώστε να προληφθεί η διάμεση πνευμονίτιδα.
Τα στοιχεία που υποστηρίζουν το ρόλο της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου λοίμωξης από COVID-19 είναι :
- Το ξέσπασμα σημειώθηκε το χειμώνα, μία εποχή όπου οι συγκεντρώσεις βιταμίνης D είναι χαμηλότερες.
- Ο αριθμός των κρουσμάτων στο Νότιο Ημισφαίριο, κοντά στο τέλος του καλοκαιριού, είναι χαμηλός.
- Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στο σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
- Τα ποσοστά θνητότητας από Covid 19 αυξάνονται με την ηλικία και με την συν-νοσηρότητα, δύο παράγοντες που σχετίζονται με χαμηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης D στον οργανισμό.
- Έχει καταγραφεί πως η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D στον οργανισμό μας προέρχεται μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας. Η βιταμίνη D προσλαμβάνεται επίσης με την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως τα «λιπαρά» ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες), ο κρόκος των αυγών και το βοδινό συκώτι.
Όταν παραμένουμε σε εσωτερικούς χώρους για μακρύ χρονικό διάστημα, λόγω των προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, συστήνεται η έκθεση του προσώπου και των χεριών στον ήλιο για περίπου 30 λεπτά την ημέρα στις κατάλληλες ώρες , προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη χαμηλή βιταμίνη D.
Οι μικρές περίοδοι καθημερινής έκθεσης στον ήλιο, μπορούν να ενισχύσουν την επάρκεια βιταμίνης D, ενώ όσοι γνωρίζουν ότι έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης να μην παραλείψουν τα συμπληρώματα που έχει συστήσει ο ιατρός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP)

  Το σύνδρομο Munchausen by proxy (MSBP) είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο κηδεμόνας ενός παιδιού είτε δημιουργεί ψεύτικα συμπτώματα εί...